KMO logo

Hlavní menu

HLAVNÍ OBSAH

Ve středu 3. října křtíme novou knihu Paměti Ostravy

Ve středu 3. října 2018 se uskuteční slavnostní křest knihy Paměť Ostravy 2016-2018, který bude zahájen ve společenském sále hudebního oddělení Knihovny města Ostravy v 15 hodin.

Do ústředí knihovny byli pozváni všichni aktéři projektu, děti ze Základní umělecké školy E. Runda ze Slezské Ostravy a také primátor města a náměstek pro kulturu. Křtít bude rovněž paní Anna Pinterová, předsedkyně městské organizace Senioři České republiky (dříve Svaz důchodců ČR).

Od roku 2014 se objevuje název toho projektu na stránkách Knihovny města Ostravy a také v regionálních médiích. Paměť Ostravy jako setkávání pamětníků, Paměť Ostravy jako sběr vzpomínek Ostravanů na obyčejný život posledních desetiletí… Pět let předáváme paměti dál, obohacujeme tak další generace o Ostravu mnohdy dávno minulou. V prvním roce vznikla složka příběhů a také velkoformátová výstava, na konci roku 2016 vyšla kniha Paměť Ostravy 2014-2016, v roce 2017 elektronické knihy Paměť Ostravy 2014-2016 a Paměť Ostravy 2016-2018.

S potěšením oznamujeme, že zájem o projekt neklesá a my můžeme, opět s finanční podporou statutárního města Ostrava, vydat další knihu – tentokrát Paměť Ostravy 2016-2018.

V knize najdeme příspěvky třiatřiceti účastníků. Někteří vzpomínají na dětství v různých částech Ostravy, jiní na svá školní léta, další na svou práci, stále se objevují vzpomínky na 2. světovou válku. Nejstarší pamětník MUDr. Jiří Bořucký se narodil v roce 1919 a vzpomíná na své dětství ve Vítkovicích a také např. na návštěvu prezidenta Masaryka v Ostravě v roce 1924! Naopak nejmladší účastnicí projektu je dáma ročník 1969, která nás seznamuje s podobou zábřežské Horymírovy ulice před výstavbou sídliště.

Na slavnostním křtu budeme číst z knihy, vyslechneme hudební program žáků ZUŠ E. Runda pod vedením Magdy Bohušové a poté si můžeme společně zavzpomínat…

Srdečně zveme

Za knihovnu města Ostravy

Mgr. Jarmila Burešová